Deset zdravotních přínosů kávy
O kávě koluje množství mýtů a mnozí se bojí, že je zdraví škodlivá. Pravda je ovšem jiná.
Odborníci tvrdí, že káva obsahuje téměř 200 látek, které mají pozitivní účinky na zdraví člověka.
Jejich velkou část tvoří polyfenoly, což je významná skupina antioxidačních látek, které najdeme i v zeleném čaji či červeném víně.
Kromě kofeinu s povzbuzujícím účinkem, je to velké množství antioxidantů zabraňujících oxidačnímu stresu a vysoký obsah draslíku a hořčíku v ní má zase velký význam z hlediska výživy.
Pít kávu? Desetkrát ANO
- Snižuje riziko rakoviny
Byl prokázán ochranný, antioxidační účinek kávy v souvislosti s některými druhy rakoviny. Výzkumy ukázaly, že 2 šálky kávy denně snižují riziko výskytu rakoviny dělohy o 7%. - Onemocnění jater
Už 3 šálky kávy denně chrání před rizikem cirhózy. Káva také zmírňuje negativní účinky alkoholu. - Cukrovka
Pravidelná konzumace kávy snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu, neboť káva podporuje vylučování peptidů (organických chemických sloučenin) v trávicí soustavě, její pitím dochází ke snížení hladiny glukózy v krvi. - Cholesterol
Filtrovaná nebo instantní káva nezvyšuje cholesterol. - Srdce
Vlivem kofeinu dochází v těle k uvolňování kortizolu a adrenalinu do krve. Tento proces podporuje činnost srdce a zvyšuje srdeční tep. Samozřejmě lidé s vysokým či kolísavým krevním tlakem si musí dát na pití kávy pozor. - Ledvinové kameny
Pití kávy předchází tvorbě močových kamenů ještě účinněji, než pitím vody. - Deprese
Optimální 2 – 3 šálky kávy denně způsobí, že tělo začne produkovat hormonální látky – serotonin, dopamin a noradrenalin, které mají vliv na náladu a pocity štěstí. Ovšem nadměrné pití kávy může naopak způsobit nervozitu a neklid. - Astma a bolesti hlavy
Kofein uvolňuje kortizol a adrenalin, který zvyšuje krevní tlak, čímž se zrychluje činnost srdce, a tím se uvolňují průdušky. - Lepší paměť
Kofein v kávě blokuje specifické receptory adenosinu v nervových tkáních, čímž se udržuje stav aktivity, ale proces zlepšuje i celkovou paměť. - Zuby
Káva působí i proti zubnímu kazu, neboť obsahuje látky, které brání šíření bakterií. Pochopitelně musíme pít kávu bez cukru.
Komentář