Káva

Právě se nacházíte zde: Home / Káva

Káva

CAFE de COSTA RICA

KÁVA A NĚCO O NÍ

Příběh kávy sice začal ve východní Africe, ale dnes si šálek dokonalosti vychutnávají lidé na celém světě.

Z počátku byla káva považována za zázračný lék a v Jemenu a Arábii se používala pouze na doporučení lékaře. Jenže káva byla příliš dobrá na to, aby se její konzumace omezila jen na léčebné účely.
Jako první Evropané začali s kávou obchodovat Nizozemci. Dováželi rostliny kávovníků do svých kolonií z pobřeží Malabaru v Indii. Ve snaze vlichotit se do přízně vlivného francouzského krále Ludvíka XIV., mu nizozemští obchodníci roku 1715 věnovali kávovník. A z tohoto jediného stromku pocházejí miliony kávovníků včetně všech ve Střední a Jižní Africe.

Existují dvě hlavní odrůdy kávy Coffea Arabica a Coffea Robusta. Kávovníky arabica poskytují nejkvalitnější kávu a pěstují se nejčastěji. Kávovníku trvá tři až čtyři roky, než dospěje. Úrodu pak poskytuje 25 – 35 let. Kávovník kvete bílými voňavými květy podobající se jasmínu. Třešni podobný plod, v němž jsou uložena dvě zrna, je nejprve zelený a postupně tmavne do sytě rudé. Většina kávy arabica se sklízí ručně.
Kávová zrna se zpracovávají dvojím způsobem.
Nejekonomičtější je „suchá“ metoda, při niž se sklizené bobule rozloží na slunci a pravidelně se prohrabávají, aby se zabránilo fermentaci.
Mokrá“ metoda zachová zrna aromatičtější. Dužina kolem zrna se odstraní brzy po sklizni a její zbytky jsou odplaveny vodou. Následně se kávová zrna „čistí“ – jejich pergamenová slupka se odstraní – dále se leští a třídí podle velikosti a hustoty do šesti stanovených tříd, než se nabídnou k prodeji. Během třídění se odstraní veškerá černá, kyselá a jinak vadná zrna; pokud by se to neudělalo, zničila by se celá zásilka.

Pražení kávy je stejné umění jako třeba mísení vína a whisky. Během pražení probíhá v zrnech mnoho chemických změn a pražič musí vědět, jak zacházet s konkrétními zrny a jak dlouho je pražit aby měla správnou chuť. Po upražení se kávová zrna prudce zchladí a nakonec zabalí. Poté je káva připravena přeměnit se v opojný nápoj, jimž většina z nás začíná a končí svůj den.

CAFE de COSTA RICA

Klasická kostarická káva se pěstuje ve vysokých polohách. Vynikající jsou „grand crus“ a zahrnují kávy z plantáží Tarrazu, Tres Rios a Juan Vinas. Pěstuje se zde pouze druh arabica. Ve světě si ji cení jako jedné z nejlepších káv. Svoji hedvábnou, a přesto bohatou chuť, získává na svazích vyhaslých vulkánů. Pro svou jemnost a naprostou vyváženost ji připravujeme v naší kavárně.

Naše káva